Έργα τέχνης, συλλεκτικά αυτοκίνητα, κρασιά και περιουσίες εκατομμυρίων μεταφέρονται βαθιά μέσα στο βουνό. Η Brünig Mega Safe σχεδιάζει έως και 25 υπόγειες κοιλότητες στην Ελβετία, με κόστος που απευθύνεται αποκλειστικά στους υπερπλούσιους
Η νέα πολυτέλεια των δισεκατομμυριούχων δεν βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί, ούτε σε έναν ουρανοξύστη με θέα το Ντουμπάι. Βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τη γη, μέσα στις Ελβετικές Άλπεις.
Εκεί, βαθιά μέσα στον ασβεστολιθικό ορεινό όγκο του Brünig, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο που μοιάζει βγαλμένο από δυστοπική ταινία: ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα υψηλής ασφάλειας, όπου οι πλέον εύποροι μπορούν να αποθηκεύσουν τα πιο πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία και, εφόσον χρειαστεί, να βρουν καταφύγιο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Το project της ελβετικής Brünig Mega Safe προβλέπει τη δημιουργία έως και 25 υπόγειων κοιλοτήτων, μετατρέποντας το εσωτερικό του βουνού σε ένα απόρθητο θησαυροφυλάκιο. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω μεγάλης σήραγγας, αρκετής για να περάσουν ακόμη και φορτηγά, ενώ η εγκατάσταση θα λειτουργεί και θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.
Πάνω από 580.000 ευρώ για μια θέση στον «υπόγειο κόσμο»
Το κόστος εισόδου σε αυτόν τον ιδιωτικό κόσμο ασφαλείας μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόσβαση σε υπόγειο θησαυροφυλάκιο ξεκινά από περίπου 580.000 ευρώ.
Και δεν πρόκειται απλώς για μια μεταλλική θυρίδα.
Οι χώροι έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν αντικείμενα τεράστιας αξίας: από έργα τέχνης και συλλεκτικά αυτοκίνητα μέχρι κρασιά, πολύτιμα αντικείμενα και άλλες περιουσίες που οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να προστατεύσουν από κάθε πιθανό κίνδυνο.
Μάλιστα, ήδη υπάρχουν πελάτες που φέρεται να έχουν υπογράψει μισθώσεις διάρκειας 99 ετών.
?? Des milliardaires fuient Dubaï pour enterrer leurs fortunes au cœur des Alpes suisses !
— Alex Xplore (@AlexXplore) August 17, 2026
?️ Thomas Gasser, fondateur de Brünig Mega Safe AG, creuse des galeries à 100 mètres sous terre à Lungern pour créer des coffres-forts ultra-sécurisés.
? Chaque caverne se vend au… pic.twitter.com/2FwNEbU4es
Έλεγχοι ασφαλείας πριν ακόμη μπεις στο βουνό
Η ασφάλεια αποτελεί τον πυρήνα ολόκληρου του εγχειρήματος.
Ο πρόεδρος της Brünig Mega Safe, Τόμας Γκάσερ, περιγράφει μια διαδικασία πρόσβασης με διαδοχικά επίπεδα ελέγχου. Ο επισκέπτης θα πρέπει αρχικά να περάσει με το αυτοκίνητό του από ειδικό σημείο ελέγχου, να εξέλθει από το όχημα και στη συνέχεια να υποβληθεί σε επιπλέον ελέγχους.
Τα ακριβή μέτρα ασφαλείας, όπως είναι αναμενόμενο, δεν δημοσιοποιούνται.
Στόχος της εταιρείας είναι το επίπεδο προστασίας να είναι συγκρίσιμο με εκείνο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.
Στους 13 βαθμούς Κελσίου, βαθιά μέσα στον βράχο
Το ίδιο το βουνό προσφέρει ένα φυσικό πλεονέκτημα.
Σε βάθος περίπου 100 μέτρων, η θερμοκρασία αναμένεται να παραμένει γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την αποθήκευση κρασιών και έργων τέχνης.
Έτσι, το υπόγειο συγκρότημα δεν λειτουργεί μόνο ως ένα γιγαντιαίο χρηματοκιβώτιο. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να μετατραπεί σε έναν αυτάρκη, προστατευμένο χώρο παραμονής.
Η εταιρεία προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών δωματίων, ιδιωτικών χώρων απομόνωσης, διακριτικών χώρων συναντήσεων και lounges.
Με άλλα λόγια, ακόμη και η ζωή κάτω από το βουνό μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολυτελούς διαμονής.
Από αποθήκη πλούτου σε καταφύγιο για την «επόμενη κρίση»
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι το project δεν απευθύνεται μόνο στον φόβο της κλοπής.
Απευθύνεται και στον φόβο της μεγάλης κρίσης.
Γεωπολιτικές εντάσεις, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή και η γενικότερη αίσθηση παγκόσμιας αστάθειας φαίνεται να οδηγούν ορισμένους υπερπλούσιους στην αναζήτηση ασφαλών τοποθεσιών όπου μπορούν να προστατεύσουν τόσο την περιουσία τους όσο και τους ίδιους.
Η λογική είναι απλή: αν ο κόσμος στην επιφάνεια γίνει επικίνδυνος, η λύση βρίσκεται κάτω από αυτήν.
Η Ελβετία ξέρει από καταφύγια
Η επιλογή της Ελβετίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Η χώρα διαθέτει μακρά παράδοση στην κατασκευή προστατευμένων υπόγειων εγκαταστάσεων, καθώς πολλά στρατιωτικά καταφύγια έχουν αξιοποιηθεί με την πάροδο των χρόνων για άλλες χρήσεις, μεταξύ των οποίων θησαυροφυλάκια και κέντρα δεδομένων.
Παράλληλα, η Ελβετία έχει διατηρήσει ένα εκτεταμένο σύστημα καταφυγίων για τον πληθυσμό της, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στο προσκήνιο η ανάγκη προετοιμασίας για σοβαρές κρίσεις.
Από τις δημόσιες υπόγειες πόλεις στα ιδιωτικά «θησαυροφυλάκια»
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Ελβετία.
Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, κάτω από το Ελσίνκι υπάρχουν χιλιάδες προστατευμένοι υπόγειοι χώροι, με συνολική χωρητικότητα που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η διαφορά είναι εντυπωσιακή: από τη μία πλευρά, δημόσιες υποδομές σχεδιασμένες για να προστατεύσουν μαζικά έναν πληθυσμό και, από την άλλη, ιδιωτικά υπόγεια συγκροτήματα σχεδιασμένα για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να ασφαλίσουν την περιουσία τους.
Ο φόβος γίνεται το νέο σύμβολο της πολυτέλειας
Η Brünig Mega Safe αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες εκσκαφής τον Ιανουάριο, ενώ τα πρώτα θησαυροφυλάκια εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο έτος.
Το μήνυμα πίσω από αυτή τη νέα αγορά είναι ίσως πιο αποκαλυπτικό από το ίδιο το project.
Για τους υπερπλούσιους, η πολυτέλεια δεν είναι πλέον μόνο ένα ιδιωτικό τζετ, μια θαλαμηγός ή μια έπαυλη.
Είναι η δυνατότητα να αγοράσουν χρόνο, απόσταση και προστασία όταν όλα γύρω τους μπορεί να καταρρεύσουν.
Και κάπου εκεί, 100 μέτρα κάτω από τις Ελβετικές Άλπεις, η περιουσία συναντά τον φόβο του μέλλοντος - σε ένα από τα πιο ακριβά και απόρθητα «καταφύγια» του κόσμου.
www.worldenergynews.gr






